Jos haluamme tuottaa aidosti arvoa tuottavaa audiovisuaalista viestintää — sellaista, joka herättää katsojissaan tunteita, jotka johtavat käytöksen muutokseen — meidän on ymmärrettävä, mistä elementeistä syntyy vaikuttava käsikirjoitus. Vaikka käsikirjoittamiseen käytetään yleensä suhteessa kokonaisbudjettiin vähiten resursseja — se on silti kaikista tärkein yksittäinen elementti videon arvontuotannossa.
Olen koonnut tähän blogitekstiin 5 vinkkiä siitä, millaisia asioita kannattaa huomioida vaikuttavuusvideon käsikirjoitusta mietittäessä. Nämä vinkit olen rakentanut ennen kaikkea puhuttelemaan teitä, jotka haluatte työllänne luoda positiivista yhteiskunnallista muutosta – ja tuoda sitä esiin videoilla. caainc.org.au kirjoittaa palveluista.
Toivottavasti vinkeistä on teille hyötyä!
1. Tiivistä, tiivistä — tiivistä.
Usein käsikirjoittaessani töitä asiakkaille huomaan, että asiakkaalla voi olla hankaluuksia ymmärtää videotuotannon todellisuutta tiivistävää luonnetta. Heillä on tarve sanoa kaikki mahdollinen, täyttää käsikirjoitus pitkillä akateemisilla lauseilla ja kattaa kaikki mahdolliset näkökulmat. Tiivistäminen tuntuu pahalta: “Eivät nämä asiat oikeasti ole näin yksinkertaisia”. Me tiedämme kyllä. Mutta videoviestinnän maailmassa tiivistäminen on avain!
Katsojat myös ymmärtävät, että mikään video ei pysty tuomaan näkyville kaikkia mahdollisia nyansseja palvelustasi. He hyväksyvät sen, ja olettavat videon operoivan kuvan kielellä — sillä he ovat jo tottuneet siihen satojen tuhansien katselukertojen myötä. Jos rikot tämän sanattoman sopimuksen täyttämällä videon yksityiskohdilla, jotka saattaisivat olla OK tutkielmassa, he eivät tule pitämään videostasi.
Käsikirjoittaja-guru Robert McKee sanoo kirjassaan “Story” (1997), että yksinkertaisuus ei välttämättä tarkoita totuuden typistämistä, vaan sen todellisen luonteen karsimista esille yksityiskohtien monimutkaisesta suosta. Etsimme totuuden kohostettua versiota — sen ydintä. Tämän katsoja haluaa nähdä, kokea ja kuulla — ei kaikkea niitä arkisia ja epämääräisiä yksityiskohtia, joita työhösi todellisuudessa saattaa sisältyä.
Videotuotannon luonne on tiivistää todellisuutta
2. Määrittele muutos (tarkasti).
Kun puhumme palveluista ja tuotteista, joiden tarkoitus on muuttaa yhteiskuntaa, yhteisöjä ja yksilöitä jollain tapaa parempaan suuntaan, meidän on kyettävä hyvin spesifisti määrittelemään — mikä tarkalleen ottaen muuttuu. Tässä on samalla sinun palvelusi arvolupaus ja käsikirjoituksesi pääjännite, joka määrittelee tarinan alun ja lopun.
Usein huomaan, että asiakkaat jälleen kiinnittyvät liiaksi yksityiskohtiin (katso kohta 1.) ja muutoksen määrittely jää epämääräiselle tasolle. Tarkennan sanojani. On määriteltävä muutos tavalla, joka on mahdollista kuvata. On oltava mahdollista näyttää visuaalisesti — fyysisessä tilassa ja paikassa — mikä muuttuu, miten muuttuu.
Ja tätä varten meillä on oltava ongelma, joka ratkaista.
Muutos on käsikirjoituksen pääjännite
3. Määrittele päähenkilö ja hänen ongelmansa
Aristoteelisen draaman 101. Päähenkilö voi olla jotain muutakin kuin yksilö, jolla on ongelma, jos palvelusi tai tuotteesi siihen antaa mahdollisuuden. Yhteisö voi olla yhtä hyvin päähenkilö. Olen kirjoittanut asiakkaalle käsikirjoituksen, jonka päähenkilö oli porkkana, ja se toimi! Luultavasti päähenkilö on kuitenkin joku, jonka elämää sinun palvelusi on tarkoitus muuttaa positiivisempaan suuntaan.
Usein asiakkailla voi olla haasteita sanoittaa ongelma. Nykyään on hiukan passé olla negatiivinen. Emme halua leimaantua “syyllistäviksi”. Mutta tässä on minun haasteeni tarinankertojana: jos ongelmaa ei esitetä selkeästi, kuinka silloin katsoja ymmärtää mikä palvelussasi tuottaa arvoa? Jos ongelmaa ei tuoda esille, samalla häviää myös jännite. Mitä katsoja odottaa näkevänsä tarinan lopussa, jos kaikki mitä videolla näkyy on pelkästään iloittelun passiivista kuvailua?
On mahdollista sanoittaa ongelma olematta passé. On myös mahdollista sanoittaa ratkaisuja olematta implisiittisen syyllistävä, jos se tuntuu viestinnällisesti hyvältä strategialta. Tätä varten te olette palkanneet ammattikäsikirjoittajan, jonka työ on miettiä näitä asioita.
Ongelma, jota ollaan ratkaisemassa, on välttämätöntä tuoda esille. Tavalla tai toisella.
4. Näytä, miten palvelusi ratkaisee ongelman
Vahva painotus sanalla miten. Kaikki ei mahdu mukaan, jonka vuoksi on parsittava kaikesta siitä datasta joka sinulla on palvelustasi olemassa, se kaikista oleellisin. Ratkaisun pitää tuntua tarinan tasolla loogiselta suhteessa kaikkeen siihen, mitä olemme näyttäneet aiemmin — sen pitää olla samalla uskottava mutta tunteisiin vetoava.
Eliminointia voi auttaa ajattelu, jossa mietitään esimerkiksi mitkä ovat ne uudet ja uniikeimmat osat palveluasi. Yleensä voimme odottaa katsojan jo tietävän jotain — joten keskity siihen, mikä tekee juuri sinun palvelusta vaikuttavan.
Ratkaisun keskiössä ovat ne tekijät, jotka tekevät palvelustasi vaikuttavan.
5. Etsi tieto, joka on katsojalle tärkeää
Tiedolla ei kuitenkaan ole itseisarvoa, vaan sen on palveltava tarinaa ja videota kokonaisuutena. Oikeaan kohtaan isketyt faktat kohostavat tunteisiin vetoavan materiaalin vaikuttavuutta tuomalla pöytään laajemman kontekstin.
Näissä datan ja tunteen ristisiitoksissa on vaikuttavuusvideosi ydin, joka perustelee sinun palvelusi olemassaolon. Kun näitä datan hippusia valitaan, on kuitenkin tärkeää pystyä kuvittelemaan, mitä katsoja haluaisi tietää. Kaikki tieto ei ole yhtä tärkeää — ja luultavasti osa siitä on katsojalle itsestäänselvää.
- Valitse tiedosta siis se, mikä on a) katsojan intressit nähden olennaista ja b) joka osuu yhteen kaiken sen kanssa mitä muuta tarinassa tapahtuu.
Tässä olivat minun viisi vinkkiäni vaikuttavuusvideon käsikirjoittamiseen. Toivottavasti niiden avulla saat inspiraatiota ryhtyä työhön ja ymmärrät paremmin, mitä saat tilatessasi vaikuttavuusvideon. Tietenkään näihin viiteen vihjeeseen eivät tiivisty kaikki käsikirjoittamisen salaisuudet — mutta kyse onkin kohosteisesta todellisuudesta 🙂 .
Palveluratkaisun kuvauksen keskiössä ovat ne tekijät, jotka tekevät palvelustasi vaikuttavan.
Kuva: Anttu Koistinen
Kreatos Films osuuskunta on yhteiskunnalliseen viestintään erikoistunut videotuotantoyhtiö, joka luo visioita hyvästä elämästä ja tulevaisuuden kestävästä yhteiskunnasta.